Billigare och smidigare filmproduktion med wellpapp

Ett amerikanskt företag har skapat modulära väggar av wellpapp för filmstudios. Väggarna sätts ihop och plockas isär som Lego-bitar. Lösningen sparar mycket tid och pengar samt minskar miljöpåverkan då många TV-serier och filmer bygger ett dussintal olika kulisser under varje inspelningsdag.

Lösningen, som kallas EmagiBlocks, består av 1 kvadratmeter stora wellpappskivor. En pall med dessa skivor räcker till 100 kvadratmeter väggar som kan utrustas med dörrar, fönster, el och avlopp. Detta till hälften av kostnaden och en tiondel av tiden det tar att bygga ihop traditionella filmkulisser. Efter inspelningen kan väggarna enkelt plockas isär och användas i en annan kuliss. ”Färgskinn” kan appliceras på väggarna för att byta utseende, och istället för att flytta skådespelare och utrustning till en annan studio för en annan scen kan man på samma tid bygga om wellpappstudion.

Allt detta leder till stora miljöbesparingar. Vanligtvis slängs kulisser efter en inspelning, men wellpapp-kulisserna kan återanvändas många gånger. Samtidigt kan filmbolagen bygga både fler och större kulisser.

EmagiBlocks kan även användas till att bygga kontorslandskap, bås för mässor samt konstinstallationer. Tack vare den mångfalden av användningsområden lyckades företaget säkra över 35 miljoner kronor i investeringar från olika investmentbolag i somras.

http://variety.com/2017/artisans/production/prefab-movie-sets-1202548038/