Den osynliga lagerarbetaren

Han är lagerarbetaren få känner till, men som gör livet enklare för hundratals butiksbiträden och lagerarjobbare runt om i Sverige.
– Utan Brickmannen skulle vi antagligen behöva nyanställa, säger Stefan Persson, butiksbiträde på Systembolaget i Gustavsbergs centrum utanför Stockholm.

På lagret blir vi presenterade för Brickman 300, en av Systembolagets pålitligaste medarbetare. Han är blå, ungefär en och en halv meter hög och en meter bred. Komprimatorn är framtagen av företaget Tomra för att göra hanteringen av wellpappförpackningar och kartonger så enkel som möjligt. Den passar framför allt för små och medelstora butiker med ont om lastkajsutrymme, som Systembolaget i Gustavsberg.

Stefan lägger några tomma lådor i inmatningsbehållaren och trycker på startknappen. Brickman surrar igång och gör resten: av lådorna blir det bara kvar små hoptryckta kuber – finfin råvara som skickas till återvinning.

– Det är oerhört smidigt. Vi packar upp ungefär 300 wellpapplådor om dagen, det skulle ta hela dagen utan Brickman, säger han.

Maskinen reducerar materialet till i snitt en tjugondel av dess ursprungliga volym.

Komprimeringen spar inte bara tid, utan också transporter och lagerutrymme. Storleken och den låga ljudnivån gör att den kan placeras inomhus i direkt anslutning till det man vill komprimera.

Tillbaka till nyhetsbrevet