Här formas framtidens förpackningar

På skolan Broby Grafiska i Sunne skapas fröet till framtidens förpackningar. 30 studenter antas varje höst till utbildningen Förpackningsdesign, en tvåårig yrkeshögskoleutbildning med fokus på design, form och funktion.  Enligt Tommy Nilsson, förpackningsdesigner och kursansvarig för utbildningen, har intresset ökat markant sedan starten 2001.

Under utbildningen jobbar studenterna med verkliga uppdrag från företag och organisationer, allt för att skapa en så verklighetstrogen arbetsmiljö som möjligt. Efter utbildningen får de flesta jobb på designbyråer eller som konstruktörer hos olika företag. Undervisningen kretsar mycket kring arbete med fiberbaserat material som kartong och well, både till primär- och sekundärförpackningar.
– Styrkan i well är outstanding och ska man ha displaymaterial så är det det enda alternativet. Jag tror generellt att marknaden allt mer inser fördelarna med well, säger Tommy Nilsson.

Johanna Lindén studerar förpackningsdesign på Broby Grafiska och hon gillar att man får en tydlig inblick i hur det är ute i branschen redan som student. Att utbildningen är kreativ och uppmuntrar till experiment med olika material tycker hon är positivt.
– Wellpapp är ett material som går att använda till mycket, och det kan få många olika uttryck beroende på vad man ska använda det till, säger Johanna Lindén.

Eleverna arbetar med hela produktionsflödet, från idéskiss till färdig förpackning. Förutom grafisk formgivning lär de sig mer om bland annat logistik och butiksexponering.
– Förpackningsdesign är mycket viktigt när det gäller att sälja en produkt. Det handlar om allt från formen på förpackningen till den grafiska designen. Andra lika viktiga aspekter är bland annat att skydda produkten samt logistik och återvinning, säger Tommy.

Framöver tror Johanna att vi kommer att få se en hel del förpackningar på marknaden med smarta och funktionella lösningar som hjälper oss i vardagen, samt fler miljövänliga alternativ:
– Det är ett stort ansvar som förpackningsdesigner att se till att produkten skyddas och kan användas till fullo. Jag vill använda material som är så miljövänliga som möjligt och tycker att det är viktigt att man kan sortera förpackningarna på bästa och enklaste sätt.

Tillbaka till nyhetsbrevet