Hon förutser förpackningarnas framtid

En som har koll på förpackningstrender är Sofia Erixson. Som förpackningsutvecklare på teknikkonsultföretaget ÅF är hon med och tar fram framtidens förpackningar.

– En tydlig trend är förpackningar med flera användningsområden. Jag tror på en stark utveckling av wellpapp, säger hon.

Den perfekta förpackningen ska inte bara skydda en produkt.

Den ska vara funktionell, säljande och lätt att återvinna.

– En konsumentförpackning är varans ansikte utåt i butik. Den ska särskilja din produkt från konkurrenternas och bygga ditt varumärke. Konkurrensen på butikshyllan har aldrig varit tuffare. Syns du inte finns du inte. Allt fler producenter börjar förstå vikten av bra förpackningsdesign, säger Sofia Erixson.

Hon jobbar med att utveckla framtidens förpackningar och på fritiden driver hon en av Sveriges största förpackningsbloggar (www.sofiaerixson.se/blogg).

Hon vill slå ett slag för wellpapp:

– En förpackning måste vara funktionell och gynnsam ur ett logistiskt perspektiv. Wellpapp är ett starkt, formbart, funktionellt och kostnadseffektivt material. Jag tror på en stark utveckling av wellpapp. Det vore till exempel intressant att se wellpapp utanför förpackningsvärlden – exempelvis i inredningssammanhang och som möbelmaterial.

En växande trend är förpackningar med konkreta användningsområden som är en del av produkten. Till exempel en vinförpackning som även kan tjänstgöra som snyggt vinställ.

– Den trenden gläder mig. Den hänger ihop med dagens gröna trend. Ju mer miljömedvetna vi konsumenter blir desto större mervärde får produkter med miljövänliga förpackningar. Jag föredrar att jobba med fiberbaserade naturmaterial som wellpapp då de går att återvinna.

Finns det aktörer som skulle tjäna på att tänka mer på förpackningsdesign?

– Matspillet är i dag ett stort och kostsamt problem i hela världen. Av all mat som slängs i Europa slängs cirka tio procent på grund av brister i förpackningarna. I u-länderna är motsvarande siffra ofta uppemot 50 procent. I livsmedelsbranschen finns det mycket att göra för att minska matspillet. Men jag tycker att vi är på god väg!

Tillbaka till nyhetsbrevet