Kampen mot matsvinnet

Mat motsvarande vikten av hundra Eiffeltorn går till spillo i Sverige varje år. Matsvinnsforskaren Mattias Eriksson och Martin Hörberg, förpackningsansvarig på ICA, ger sin syn på läget.
– Svinnet hade antagligen varit betydligt större om vi inte hade haft så avancerade förpackningar, säger Mattias Eriksson.

Mattias Eriksson är doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet. I tre år har han forskat på matsvinn i butiker.
– Jag har fokuserat på massflöden ut och in i butiker för att se när och var svinnet uppstår. Jag har tittat mycket på frukt och grönt samt ekologiska varor och varför de har högre andel svinn än konventionella varor, säger han och fortsätter:
– Frukt och grönt står för den största andelen av butikssvinnet eftersom varorna är känsliga samt relativt billiga per kilo. Andra färskvaror med kort hållbarhet står också för en stor del av svinnet. Välanpassade transportförpackningar fyller en viktig funktion genom att ta maten oskadd från producent till butik.

Drygt en miljon ton mat går till spillo i matsvinn i Sverige varje år, enligt Svenska Miljöemissionsdata, SMED. Hushållen står för det största svinnet.
– De finns många förslag på vad man kan göra, men väldigt få av dem har testats i praktiken, säger Mattias Eriksson.
Martin Hörberg är förpackningsansvarig på ICA Sverige. ICA jobbar aktivt med produktutveckling för att minska matsvinnet.
– Förpackningar påverkar definitivt mängden matsvinn. Vissa varor, som frukt och grönsaker, är extra utsatta. Eller ägg och olja i glasflaskor som förstör andra förpackningar när de går sönder, säger han.

För detta har wellpappen många fördelar.
– Wrap around-tråg är till exempel bättre än öppna brickor för mejeriprodukter som kvarg och crème fraiche. Wellpapp fungerar också bra i djupfryst miljö, säger Martin Hörberg.
En av nycklarna till minskat matsvinn tror Martin Hörberg är ökat samarbete mellan olika aktörer i livsmedelskedjan.
– På ICA samarbetar vi kontinuerligt med våra leverantörer och övriga aktörer i svensk dagligvaruhandel kring förpackningsfrågor. Vi har bland annat hjälpt till att ta fram en förpackningsguide i nära samarbete med dagligvarubranschens representanter.

Guiden ger till exempel tips och råd vid design av nya förpackningar och vid justering av existerande förpackningar – för att säkerställa att de håller genom hela varuflödet. Den listar också de vanligaste förpackningsfelen och hur man undviker dem. Initiativtagare till guiden är hållbarhetsorganisationen ECR Sverige, vars huvudmän är Dagligvaruleverantörers Förbund och Svensk Dagligvaruhandel.

Tillbaka till nyhetsbrevet