Liten förpackning med stora möjligheter

En smart idé och bra samarbetspartners var det som behövdes för att ta hem vinsten i The Dieline Sustainable Packaging Award 2013. Hanna Billqvist och Anna Glansén är designduon bakom Tomorrow Machine vars innovativa förpackning redan har fått stor uppmärksamhet världen över.

The Dieline package awards är en världsomspännande designtävling som varje år belönar de bästa förpackningarna utifrån design, kreativitet och innovation. Den vinnande förpackningen är anpassad för frystorkad mat, och är en ny version av typen förpackning som man häller hett vatten i och sedan äter direkt ur. Vanligtvis består den typen av förpackningar alltid av två tredjedelar tomt utrymme för att vattnet ska få plats.
– Vår förpackning är komprimerad innan den används vilket gör att den är en tredjedel så stor som andra förpackningar i samma genre. När man häller i vatten expanderar den till sin fulla storlek. På så vis slipper man transportera onödig luft i förpackningen, säger Hanna Billqvist.

Förpackningen är gjord i ett helt nytt material som är utvecklat av Innventia. Materialet är ’mekano-aktivt’, dvs kan reagera på stimuli utifrån (i det här fallet hett vatten) och transformeras, samtidigt som det är 100 procent nedbrytbart och tillverkat av förnybara råvaror.
– Processen har för oss varit ganska annorlunda jämfört med en ”vanlig” designprocess eftersom den har bedrivits i ett labb med forskare från Innventia. Vi har utgått helt från materialets egenskaper, och det har inneburit att vi har varit tvungna att undersöka hur materialet fungerar under olika omständigheter, säger Anna Glansén.

För Tomorrow Machine är design och funktion alltid två sidor av samma mynt. De bästa förpackningarna är de där design och funktion lever i symbios. Både Hanna och Anna ser stora möjligheter med att använda förpackningens design för att göra mer hållbara förpackningslösningar och minska exempelvis matsvinnet som är ett stort problem i dag.
– Många förpackningar skulle kunna optimeras och designas om för att man ska kunna använda dem mer effektivt. Vi tror på mycket mer skräddarsydda förpackningar, där man använder förpackningsmaterial som är anpassat för produkten den förpackar. Wellpapp är ett väldigt intressant material ur den aspekten med tanke på att det är både lätt och stabilt, men samtidigt böjligt, säger Hanna Billqvist.

Tillbaka till nyhetsbrevet