Wellpapp viktigt i kampen mot matsvinnet

EU-parlamentet har utsett 2014 till det europeiska året mot matsvinn med det långsiktiga målet att halvera svinnet till 2025. Wellpapp är en av lösningarna.

Problemet är utbrett. Konsumenterna är de största syndarna, men svinnet förekommer i hela kedjan – från produktion till distribution och i butikerna. FN bedömer att hisnande en miljard ton mat går till spillo varje år.

EU-kommissionen har tillsatt en arbetsgrupp av aktörer från hela livsmedelskedjan som ska få bukt med matsvinnet och återförsäljare och detaljhandelsföreningar från hela Europa har ingått en frivillig överenskommelse om att minska matslöseriet.

Förpackningsindustrin är en av nyckelspelarna eftersom förpackningarna skyddar maten från start till mål. Särskilt wellpapp spelar en viktig roll enligt FEFCO, branchorganisationen för wellpapptillverkare i Europa. Förpackningar av wellpapp skyddar inte bara maten, till exempel gör dess tryckbarhet också att instruktioner på förpackningarna kan förhindra skador på maten under resan från gård eller fabrik hela vägen hem till konsumenten. Wellpappens mångsidighet, och flexibilitet gör det dessutom enklare för förpackningsdesigners att utveckla nya smarta förpackningar som kan minska svinnet. Wellpapp är även hundra procent återvinningsbart.

– Många ser förpackningar som ett problem för miljön, men att minska förpackningarna är meningslöst om det resulterar i att maten förstörs. Betydligt mer resurser går åt i skapandet av produkten än förpackningen. Förpackningar bör optimeras och anpassas efter varje produkt. Ibland minskar miljöpåverkan avsevärt genom att man har mer förpackningar, inte mindre, säger Angelika Christ, generalsekreterare för FEFCO i ett pressmeddelande.

pizzakarton
Exempel på smart design i wellpapp: Pizzaföretaget Hell Pizza i Nya Zeeland har en pizzakartong med en perforerad sektion i mitten som lätt viks till en kistliknande behållare att lägga resterna i med texten ”För dina kvarlevor”.

Tillbaka till nyhetsbrevet