Wellpappdrönaren som levererar medicin

När vi hör ordet drönare tänker vi antingen på obemannade militära flygplan eller små surrande helikoptrar som kan filma från luften. Nu finns det även en drönare i wellpapp som kan packas med medicin, släppas över katastrofområden och sedan förmultna.

Eftersom drönaren förmultnar behöver den inte flyga tillbaka, vilket gör det billigare och lättare att nå svåråtkomliga ställen som katastrofområden eller avlägsna platser.

“Den ser ut som en vingformad pizzakartong”, säger Star Simpson, en av ingenjörerna på företaget Otherlab som utvecklat drönaren. Projektet finansieras av DARPA – den amerikanska militärens avdelning för experimentell teknologi. Utöver att kunna användas för engångsleveranser krävde DARPA att drönaren skulle förmultna av sig själv.

Valet av material föll därför på wellpapp. Det är lätt, billigt och kan brytas ned inom loppet av några månader. Dessutom har materialet redan använts för att bygga hobbydrönare. Den en meter långa drönaren är gjord av skårade och laserskurna wellpappark som tar ungefär en timme att vika och tejpa ihop. 

På insidan sitter en GPS och två vingklaffsmotorer som ser till att drönaren landar inom en radie av 15 meter från landningsplatsen. I nästa utvecklingssteg ska även elektroniken göras nedbrytbar. Därefter kommer drönaren anpassas för användning av organisationer som Röda Korset och Läkare utan gränser. Simpson tror att designen kommer kunna skalas upp för att frakta så mycket som 10 kg last.