Wellpappnytt #2 2014


Om du inte kan läsa detta mail, klicka här
Välkommen till årets andra Wellpappnytt!
I det här numret kan du läsa om hur wellpapp kan användas i kampen mot matsvinnet, hur framtiden ser ut för well som skyltmaterial och hur wellpappen räddar äggen – och påsken.

Vi har även pratat med Jennie Heidenfors, projektledare för förpackningsmässan Empack Sverige/Danmark som i dag slår upp portarna i Malmö.
Dessutom: Formgivare Sergej Gerasimenko berättar varför han gör nästan all sin design i wellpapp.
 
Trevlig läsning och glad påsk! 

Lennart Uhlmann, VD Svenska Wellpappföreningen
Wellpapp viktigt i kampen 
mot matsvinnet

EU-parlamentet har utsett 2014 till det europeiska året mot matsvinn med det långsiktiga målet att halvera svinnet till 2025. Wellpapp är en av lösningarna.
– Många ser förpackningar som ett problem för miljön, men att minska förpackningarna är meningslöst om det resulterar i att maten förstörs, säger Angelika Christ, generalsekreterare för FEFCO.

Läs mer här »
"Wellpapp är mitt liv"
Formgivaren Sergej Gerasimenko driver sedan 1992 företaget Returdesign som gör möbler av wellpapp. Och när uppskattningsvis sex miljoner svenskar går till vallokalen i höst kommer de att klistra igen röstkuverten bakom valskärmar signerade Sergej.
– Wellpapp är mitt liv. Jag älskar wellpapp, säger han.

Läs mer här »
Helhetstänkt i skyltningen med wellpapp
Att wellpapp är ett vanligt material till förpackningar och i butik är inget nytt, men hur ser framtiden ut för wellpapp som skyltmaterial? 
Lars Fransson, Sales Manager för ram- och tavelsystemet Easyad på företaget DS Smith, berättar om ett väletablerat skyltningssystem som banar vägen ut i Europa.

Läs mer här »
En lägereld för livsmedel, logistik och förpackning
Den 9 och 10 april slår Empack Sverige/Danmark, tidigare Pack & Emballage, upp portarna i Malmö för en av Öresundsregionens viktigaste mässor för förpackningsbranschen. Nytt för i år är att mässan arrangeras parallellt med två andra mässor, Food Chain Nordic och Logistik Sverige/Danmark.
Läs mer här »
Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.

1.
Det nalkas mot påsk, äggens stora högtid. Används wellpapp för att skydda äggen under transport?
– Ja absolut, under påskveckan säljs ungefär 2 000 ton ägg i Sverige så det är många ägg som ska fraktas och skyddas mot stötar. Vi fördubblar vår äggkonsumtion under påsken. 
2.
Varför wellpapp?
– Ägg är sköra och skadas lätt, därför är det viktigt att de transporteras på ett bra sätt. Då är wellpapp bra. Det är också ett anpassningsbart material, man kan anpassa storleken på lådorna som äggkartongerna och äggen fraktas i. I butikerna kan man använda sig av pallar av well för att sätta äggen på display och trycka information och glada påskbilder på. 
 
3.
Hur äter/vill du själv ha dina ägg? 
– Till påsk blir det gärna ägghalvor med goda röror och andra tillbehör. Till vardags äter jag två stekta ägg till frukost, då håller man sig mätt länge! 
För att avregistrera dig, klicka här