Wellpappnytt #2 2016

Välkommen till årets andra nummer av Wellpappnytt!

I det här numret kan man läsa om hur förbättrade produkter hjälpt engelska företag att minska sin klimatpåverkan. Sören Östlund från KTH siar kring wellpapps potentiella användningsområden och vi får veta att ett av världens största företag och Göteborgs stadsteater möts i sin kärlek för wellpapp. Dessutom får vi läsa om att riksdagen kör över regeringen om återvinningen.

Trevlig läsning!

/Lennart Uhlmann, VD Svenska Wellpappföreningen
Bättre levnadsstandard ger ökad användning av wellpapp

Enligt en rapport från Smithers Pirs som presenterades 2014 förutspås en årlig ökning av efterfrågan på wellpapp med 4 procent fram till år 2019. Det finns naturligtvis flera orsaker till denna ökning. Sören Östlund, förpackningsteknologiprofessor på KTH (Kungliga Tekniska högskolan), ser främst två viktiga faktorer; ökad försäljning inom detaljhandeln och efterfrågan på färdiglagad mat.

Läs hela Sörens spaning här >>
Strindberg backas upp av wellpapp

När en av August Strindbergs mest kända tragedier, Fadren, sätts upp på Göteborgs stadsteater är det framför en lite ovanlig dekor. Allt i rummet är nämligen inslaget i wellpapp. Om det beror på att rummet måste skyddas och ljudisoleras eller om den något oroliga familjen i pjäsen rent av är på väg att flytta ligger i betraktarens öga.
Walmart satsar på wellpapp

Walmart i Kanada lämnar retursystem av plast och satsar istället på wellpapp inom frukt och grönt från sina nordamerikanska leverantörer. Anledningen till bytet från plastlådor i retursystem, RPC – Returnable Plastic Crates, till wellpapp är att wellpapp är mer en hållbar lösning som håller varorna fräscha och varaktiga. Wellpapp ger dessutom bättre synlighet av produkterna, informerar konsumenterna om hållbara alternativ samt förbättrar kategorinavigering och produkturval.

Läs mer här >>

Bättre förpackningar ger bättre miljö

Genom att utveckla förpackningar som förbättrar lagerhållning och minskar transportkostnader har engelska wellpapp-industrin hjälpt företag att reducera sitt ekologiska fotavtryck. Detta visar en studie som Confederation of Paper Industries (CPI) genomfört.


Läs mer här >>
Share
Tweet
Forward
Chiara Lena Tollero, Head of Press & Marketing på vintagekedjan Beyond Retro

1. Hur använder ni er av wellpapp idag?
Kläderna vi säljer samlas in över hela världen (främst i USA och Kanada) från välgörenhetsorganisationer, och skickas sedan i wellpapplådor. Vi använder även wellpapplådor för presentinslagning.

2. Hur många gånger använder ni en wellpapplåda?
Vi använer våra wellpapplådor till dess att de går sönder. Livet för en låda på Beyond Retro är ganska spännande; lådan fylls med kläder utomlands och skickas till oss, vi återanvänder den om och om igen för att skicka kläder mellan vårt lager och de svenska butikerna till dess att de inte längre går att använda. Låt oss säga att det genomsnittliga antalet resor per låda är fem.

3. Varför använder ni er av just wellpapp?
Wellpapp är både lätt men också tillräckligt hållbart för att återanvändas flera gånger. Att återanvända och återuppfinna är vår drivkraft när det kommer till hållbarhet. I en värld där man slänger iväg mode uppmuntrar vi våra kunder att göra medvetna val. Vi bidrar till rörelsen av en mer cirkulär, etisk och hållbar ekonomi.

Riksdagen kör över regeringen om insamling och återvinning

Producenterna ska även i fortsättningen ansvara för insamling och återvinning av förpackningar, föreslår oppositionen i riksdagen. Detta trots att regeringen ännu inte presenterat sin utredning som skulle se över möjligheterna för kommunerna att ta över ansvaret.

Det är riksdagens miljö- och jordbruksutskott som tycker att ansvaret för insamling och återvinning av hushållsavfall fortsatt bör ligga hos producenten. Frågan har länge diskuterats och regeringens ambition var att kommunerna skulle ta över ansvaret eftersom det skulle underlätta källsorteringen. Den tidigare alliansregeringen menade dock att produktutvecklingen skulle gå snabbare om producenterna behöll ansvaret.

Nu har oppositionen fått majoritet i riksdagen vilket leder till att regeringens förslag röstas ned.


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this? unsubscribe from this list update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*