Wellpappnytt #2 2017

Välkommen till årets andra nummer av Wellpappnytt!

I detta nummer av Wellpappnytt får läsaren ta del av forskning för att förbättra utskriften på wellpapp och en kampanj där man vill införa plastfria butiker. Vi får även läsa om en drönare i wellpapp som levererar medicin till svåråtkomliga platser samt en grill i wellpapp. Dessutom en intervju med en scenograf på Kulturhuset i Stockholm.

Trevlig läsning!
/Lennart Uhlmann, VD Svenska Wellpappföreningen
Wellpappdrönaren som levererar medicin

När vi hör ordet drönare tänker vi antingen på obemannade militära flygplan eller små surrande helikoptrar som kan filma från luften. Nu finns det även en drönare i wellpapp som kan packas med medicin, släppas över katastrofområden och sedan förmultna.

Läs mer här >>
Forskningsprojekt ska förbättra utskrift på wellpapp

Efterfrågan på anpassningsbara förpackningar är stor, och wellpappen har länge legat långt fram när det kommer till tryck. Just nu pågår ett projekt som ytterligare försöker förbättra bläckstråleutskrifter på wellpapp.


Läs mer här >>
Plastfria butiker ska rädda haven

Med kampanjen ”A plastic free aisle” vill organisationen A Plastic Planet uppmana alla matvarukedjor att göra minst en av gångarna i deras butiker helt fria från förpackningar i plast - och synliggöra mer miljövänliga förpackningsalternativ för kunderna.

Läs mer här >>
Grilla wellpapp i sommar

Att hantera och transportera kol är ofta problematiskt, då det ofta lämnar fläckar eller dammar. Den spanska grillkolsproducenten Carbones Fergon har skapat en lösning på problemet – med hjälp av wellpapp.


Läs mer här >>
Följ oss på Facebook
Alex Tarragüel Rubio, scenograf för teatern Hemsöborna som just nu går på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och vars scenografi är gjord helt i wellpapp.

1. Varför valde du att använda wellpapp till Hemsöbornas scenografi?

Jag letade efter en lösning i trä för att skapa golv, rum och ytor. Men trä kräver hjul för att kunna flyttas på, vilket gör det för krångligt. Då kom idén att använda wellpapp istället, eftersom det är både tåligt och användarvänligt. Möjligheterna till att flytta scenografin runt på scen ökade då.

2. Vilka känslor tycker du att din scenografi i wellpapp förmedlar till publiken?

Alla material har inneboende känslor, vissa objektiva medan andra är subjektiva. Wellpapp förmedlar en känsla av nytt, lätthet, ekologi och mysighet.

3. Vilka möjligheter skapade användningen av wellpapp jämfört med andra material?

Jämfört med andra material så bidrar wellpapp med en kombination av lätthet och styrka. Scenografin blev väldigt bra, men det var en lång process eftersom wellpapp ändå går sönder tillslut. Vi använde därför tre hela uppsättningar av säkerhetsskäl. Ingen på teatern hade tidigare sett eller upplevt scenografi i wellpapp, så det kändes riskfyllt. Men det är ju teater – om det inte är riskfyllt så är det tråkigt!


Foto: Sören Vilks
Svenska Wellpappföreningen finns nu på Facebook

För att ni läsare på ett enklare sätt ska kunna ta del av nyheter och kommentarer från oss finns vi nu på Facebook.

Följ oss gärna, och dela till vänner som skulle kunna vara intresserade av vad vi gör. Klicka här för att komma till sidan.