Wellpappnytt #3 2013


Om du inte kan läsa detta mail, klicka här
Välkommen till senaste numret av Wellpappnytt!
I det här numret fokuserar vi på kopplingen mellan smarta förpackningar och matsvinn. Hur kan design och funktion minska matsvinnet? Förpackningsduon Tomorrow Machine berättar om sin prisade förpackningsdesign som skördar framgångar världen över. Martin Hörberg på ICA och Mattias Eriksson på Sveriges Lantbruksuniversitet funderar kring förpackningens roll för matsvinnet. Slutligen har vi tagit pulsen på Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.
 
Trevlig läsning!

Lennart Uhlmann, VD Svenska Wellpappföreningen
Liten förpackning med stora möjligheter 
En smart idé och bra samarbets-partners var det som behövdes för att ta hem vinsten i The Dieline Sustainable Packaging Award 2013.
Hanna Billqvist och Anna Glansén är designduon bakom Tomorrow Machine vars innovativa förpackning redan har fått stor uppmärksamhet världen över.
  

Läs mer här »
Kampen mot matsvinnet
Mat motsvarande vikten av hundra Eiffeltorn går till spillo i Sverige varje år. Matsvinnsforskaren Mattias Eriksson och Martin Hörberg, förpackningsansvarig på ICA, ger sin syn på läget.
– Svinnet hade antagligen varit betydligt större om vi inte hade haft så avancerade förpackningar, säger Mattias Eriksson.


Läs mer här »
Mässorna du inte får missa i höst!

Den 16 oktober går nordens största förpackningsmässa, Pack&Emballage, av stapeln i Kista för nionde året i rad. I år är mässan större än någonsin och bjuder på bland annat designtävlingar och inspirationsföredrag av Per Holknekt och Maria Wetterstrand.


Mässan lockar inköpare, produktionschefer, förpackningsutvecklare, förpackningsdesigners, och andra viktiga beslutsfattare från både Sverige och utlandet. Mässans närmare 250 utställare visar de senaste produkterna och nyheterna inom förpackningsteknik och förpackningsdesign, maskiner och material, allt inom tryck och etiketter med mera.
– Förpackningens roll blir allt större och viktigare, både när det gäller att vinna kampen i butikshyllan men också för att bygga varumärke. Detta samt hållbar förpackningsteknik med fokus på kvalitet, hållbarhet och miljö är allmänna trender som kommer att avspeglas i mässans seminarieprogram samt i utställarnas montrar, säger mässgeneralen Jennie Heidenfors.
 
Alla seminarier är kostnadsfria och mer information hittar du här
www.easyfairs.com/packstockholm


Den 22-24 oktober går FEFCO:s årliga wellpappmässa av stapeln i Köpenhamn. Årets tema är "Wellpappfabriken 2025".
– Intresset har varit så stort att vi har behövt upprätta en väntelista, säger Nathalie Schneegans, kommunikationschef för FEFCO.


FEFCO (The European Federation of Corrugated Board Manufacturers) arrangerar i oktober sitt "Technical seminar" för över 30e året i rad. Intresset har varit enormt.
– Tack vare flera framgångsrika år bakom oss har företagens intresse för att delta i utställningen varit så stort i år att vi har varit tvungna att upprätta en väntelista. Det är verkligen roligt att se att seminariet fortsätter att attrahera så många olika företag och att det behåller sin plats som unik teknisk plattform för den europeiska wellpapp industrin, säger Nathalie Schneegans.
Liksom tidigare år väntas mellan 650 och 700 besökare till mässan, inklusive press, personal och drygt 90 utställare. Eftersom mässan snabbt blev utsåld så ska den expanderas.

För mer information om seminariet gå in på http://www.fefco.org/technical-seminar-2013/

 
Marie Söderqvist, VD Livsmedelsföretagen
1.
 Vilken betydelse har förpacknings-utvecklingen för era medlemmar?
– Allt större eftersom förpackningen blir en allt viktigare del av nya innovativa produkter. Aktiva och intelligenta förpackningar blir allt mer intressanta och då kan förpackningen bli en del av själva livsmedlet, till exempel förpackningar som "släpper" konserveringsmedel till livsmedlet för att öka hållbarheten.
2.
 Pratas det om förpackningens roll för att minska matsvinnet bland era medlemmar?
– Ja, genom att till exempel välja förpackningar som ökar hållbarheten och förpackningsstorlekar som är mer konsument -och matsvinnsanpassade. Vi och medlemsföretagen deltar i ett antal projekt kring hållbar livsmedelsproduktion där förpackningen har stor betydelse.
3.
 Finns det någon livsmedelsförpackning som du tycker är extra smart?
– Jag gillar alla
återförslutningsbara förpackningar. Jag äter frysta bär till frukost och att kunna hälla upp bären kvällen innan så de tinar över natten från en återförslutningsbar påse gör livet enklare.  
 
 
För att avregistrera dig, klicka här