Wellpappnytt #3 2015

Välkommen till årets tredje nummer av Wellpappnytt!
I det här numret tar vi tempen på Scanpack som går av stapeln i Göteborg i oktober. Vi får också lära känna två förpackningsdesigners och en forskare som alla har miljöperspektivet i fokus när de arbetar med förpackningar. Sist men inte minst, har du tröttnat på att dina barn bara tittar på tecknat? Då är tv-serien om wellpapp-roboten Allti kanske något för dig!

Trevlig läsning!

/Lennart Uhlmann, VD Svenska Wellpappföreningen

Med miljön i fokus
För Emelie Rydh och Hanna Hartikka är miljöpåverkan en viktig faktor när de designar förpackningar. De har båda nyligen avslutat sina studier i förpackningsutveckling/design på Nackademin i Stockholm och ser nu fram emot att få fortsätta arbeta med sitt stora intresse.
- Jag lockas av utmaningen i att skapa bra förpackningar som skyddar, informerar och attraherar samtidigt som de är anpassade till en mängd olika faktorer som t.ex. användarvänlighet, miljö, transport och ekonomi, säger Emelie.Läs mer här >>
Förpackningens framtida roll i försörjningskedjan
Som universitetslektor vid avdelningen för förpackningslogistik vid Lund Universitet och som programansvarig för utbildningen Logistics Service Management vid Campus Helsingborg fylls Mats Johnssons dagar av både forskning och undervisning. Gemensamt för hans arbete är att miljöperspektivet och förpackningens roll i försörjningskedjan ständigt är i fokus.


Läs mer här >>
Svenska Wellpappföreningen på Scanpack
Missa inte våra seminarier ”Förpackningen ett viktigt serviceelement i dagens samhälle” som hålls både den 21 och 22 oktober kl. 14.20. Föredragshållare är Mats Johnsson, som du kan läsa mer om ovan.

Dessutom kommer våra medlemmar visa nyheter och innovationer inom förpackningsområdet. Ni hittar dem här: DS Smith Packaging (B02:22), Peterson Packaging AB (B07:22), Smurfit Kappa Sverige AB (E02:21), Stora Enso Packaging AB (C04:02).
Kunskap förpackad i wellpapp
Wellpapp brukar ibland kallas möjligheternas material och UR:s programserie ”Allti Kartong” är ännu ett exempel hur materialet kan användas på ett kreativt sätt. Serien riktar sig till elever i grundskolan årskurs F-3 som har svenska som andraspråk. Genom att följa wellpapproboten Allti och hans kompis Lilla Röd på deras äventyr kombineras språkinlärning med att man får lära sig något om olika ämnen, allt från hur man bygger en robot till hur man hittar ett regnmoln.

Här hittar du alla avsnitt >>
Share
Tweet
Forward
Anna-Lena Friberg, affärsansvarig på Scanpack som arrangeras mellan den 20 och 23 oktober i Göteborg.

1. Hur har intresset varit för årets mässa?
Intresset för årets mässa har varit rekordstort! Förutom att vi har ett 40-tal företag på väntelista som skulle vilja ställa ut har vi utställare från hela världen, bland annat från Japan, Jordanien, Korea och Ukraina. Det visar att Skandinavien är en marknad som lockar många.

2. Vad tror du kommer bli årets stora snackis på Scanpack?
Den franske politikern, Arash Derambarsh, som fått Frankrike att införa en lag som förbjuder mataffärer att slänga mat. Matsvinnsfrågan är het och på Scanpack kommer det märkas att förpackningsindustrin kan vara en del av lösningen.

3. Vilken roll tror du wellpapp spelar när det gäller framtidens förpackningar?
Utan att vara expert tror jag att wellpapp kommer att stå sig som ett urstarkt materialval. Hållbart, kostnadseffektivt och flexibelt. Jag är också övertygad om att det kommer nya användningsområden för wellpapp. Vem vet, kanske redan på Scanpack!
Wellpapp bäst i klassen

I en nyligen genomförd studie om transport-förpackningar fick wellpapp bäst betyg av alla material.
Studien, som genomfördes mellan april och maj 2015 av det tyska undersöknings-företaget TNS Emnid, lät beslutsfattare inom industri, detaljhandel och politik rangordna transport-förpackningar av metall, plast, papper, wellpapp, skumgummi och trä. Resultaten visar att de svarande ansåg att wellpapp skapar bäst värde, är lättast att återvinna, lättast att hantera och att det är effektivast att förvara. Dessutom ansågs wellpapp vara det mest mångsidiga och tilltalande förpackningsmaterialet. Sammantaget vann wellpapp sex av tolv kategorier, och stod därmed som klar vinnare i undersökningen, följt av metall och plast.

Läs mer om studien här >>


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this? unsubscribe from this list update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*