Wellpappnytt #3 2016

Välkommen till årets tredje nummer av Wellpappnytt!

I detta nummer av Wellpappnytt får läsaren ta del av två separata studier som gör klart att det är skonsammare mot både plånboken och frukten att använda wellpappförpackningar istället för plastförpackningar. Vi får också lära oss mer om ett nytt innovationsprojekt med böjlig wellpapp. Dessutom kollar vi in hos två av höstens viktigaste mässor – Empack och Logistik & Transport.

Trevlig läsning!


/Lennart Uhlmann, VD Svenska Wellpappföreningen
Världsstjärnor inom förpackningsdesign kommer till Sverige

Fyra unika och nischade mässor bildar tillsammans Nordens största förpackningsevent 2016. Den 5-6 oktober fylls Kistamässan i Stockholm av mässorna Empack, Label & Print, Packaging Innovations och Luxury packaging.

Läs mer här >>
Frukt i wellpapp håller längre...

Wellpappförpackningar skyddar frukt bättre än plastförpackningar. Detta leder till längre hållbarhet och att mindre frukt behöver slängas. Detta visar en studie från det framstående universitetet i Bologna.


Läs mer här >>
... det är dessutom billigare att använda wellpapp än plast

En spansk undersökning från konsultföretaget Eosa har jämfört kostnaderna för när frukt och grönsaker fraktas i plastförpackningar respektive wellpapp. Undersökningen visar att det är upp till 48 procent billigare att använda sig av wellpapp än att använda sig av plast.

Läs mer här >>
Förpackningar tar plats på logistikmässa

Logistik & Transport är Nordens ledande mässa för logistik- och transportlösningar. I år storsatsar mässan på förpackningar med ett speciellt mässområde samt seminarier.

Satsningen är ett naturligt steg eftersom förpackningar och förpackningsdesign har en så central roll för logistikkedjan. Arrangörerna upplever att behovet av smarta förpackningar är stort bland logistik- och lagerchefer.

Mässan lockar cirka 2 000 beslutsfattare inom transport, logistik och förpackningar och går av stapeln den 16 november på Svenska Mässan i Göteborg.
Share
Tweet
Forward
Magnus Viström, innovation manager på SCA.

SCA R&D har utvecklat en metod för att producera böjlig wellpapp som skapar nya och spännande användnings-möjligheter. Teknologin fick under kommersialiserings-arbetet namnet Arcwise som nu är ett registrerat varumärke. Det finns belägg i forskning för att mjuka kurvor attraherar mer än skarpa och spetsiga, dessutom blir hållbarheten bättre. Arcwise är en teknik där naturens egna och mer runda former kan användas i produkt-utveckling. Arcwise-materialet tillverkas i befintliga wellpapps-maskiner med papper som finns att köpa på marknaden. Efter tryckning och stansning transporteras Arcwise-materialet i form av platta ark till varumärkesägare där förpackningarna får sin runda form i resnings- och fyllnings-maskiner. Teknologin att göra böjbar wellpapp är en uppfinning som Magnus Viström på SCA skapade under ett transformationsprojekt som handlade om att ta fram nya förpackningsformer. Kreativt tänkande och iterationer med snabb prototypframtagning och tester visade sig vara ett framgångsrikt arbetssätt under utvecklingsfasen. Det finns dessutom en stor potential till materialbesparingar tack vare att den runda formen i sig har en inbyggd styrka. Beroende på applikation så är det möjligt att uppnå materialbesparingar på upp till 30 procent.1. Vad innebär den nya tekniken för branschen?
— För branschen öppnas unika möjligheter att integrera grafisk design med form och skapa förpackningslösningar som stärker kundernas varumärken. Till skillnad från kartong, kan en Arcwiseförpackning förses med mycket små radier, utan att sprickor eller veck på materialet uppstår. Samtidigt förblir förpackningen mycket rigid när den skalkas upp till större storlekar. En rigid förpackning signalerar premium och utgör ett viktigt kvalitetsattribut, säger Magnus Viström.

2. Hur har Arcwise tagits emot?
– Branschen ser Arcwise som ett mycket intressant sätt att förnya sig. Teknologin innebär att wellpappsindustrin kan börja tillverka intressanta förpackningar och butiksdisplayer på ett sätt som inte tidigare varit möjligt.

3. Vad är nästa steg för er?
– Vi har idag licenstagare i Europa men jobbar nu bland annat med att sätta upp en struktur av licenstagare i USA, avslutar Magnus Viström.


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this? unsubscribe from this list update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*