Wellpappnytt #4 2013


Om du inte kan läsa detta mail, klicka här
Välkommen till årets sista nummer av Wellpappnytt!
Vi närmar oss december och julhandeln är redan igång för fullt. I det här numret fokuserar vi på wellpappens betydelse för en trygg och säker leverans av våra julklappar. Både Adlibris och Åhléns är storkonsumenter av wellpapp, särskilt i jultetid och de berättar mer om hur de förbereder sig för att klara av det ökade trycket från kunderna. Vi har även träffat elever och lärare på Broby Grafiska i Sunne som berättar mer om utbildningen och varför förpackningsdesigner är ett yrke som lockar allt fler.
 
Trevlig läsning!

Lennart Uhlmann, VD Svenska Wellpappföreningen
Här formas framtidens förpackningar
På skolan Broby Grafiska i Sunne skapas fröet till framtidens förpackningar. 30 studenter antasvarje höst till utbildningen Förpackningsdesign, en tvåårig yrkeshögskoleutbildning med fokus på design, form och funktion. 
Enligt Tommy Nilsson, förpackningsdesigner och kursansvarig för utbildningen, har intresset ökat markant sedan starten 2001. Undervisningen kretsar mycket kring arbete med fiberbaserat material som kartong och well, både till primär- och sekundärförpackningar.
– Wellpapp är ett material som går att använda till mycket, och det kan få många olika uttryck beroende på vad man ska använda det till, säger studenten Johanna Lindén.


Läs mer här »
Wellpapp – en nyckelspelare i julhandeln
Allt fler svenskar handlar sina julklappar på nätet vilket gör november och december till hektiska månader för alla företag som ska leverera varor innan jul. Wellpapp spelar en viktig roll för att varorna ska komma fram i gott skick.
Den digitala bokhandeln Adlibris skickar ut över en miljon böcker kring jul och alla deras försändelser skickas ut i wellpappförpackningar.
– Wellpapp är ett lättarbetat och miljövänligt material som passar bra för vår typ av försändelser, säger Linnea Wiklund, PR-ansvarig på Adlibris.Läs mer här »
Monica Hultgren, Informatör Åhléns
1.
 Varför använder ni wellpapp när ni slår in era produkter?
– Wellpapp används både av vår logistikcentral och i butikerna. Främst använder vi wellpapp för att skydda känsliga produkter, eller produkter som är svåra att packa på annat sätt. Wellpappen är bland annat mycket anpassningsbar i formen.
2.
Hur rustar ni er inför jul för att klara av logistiken kring alla julklappsinköp?
– Wellpapp fylls på automatiskt när våra system triggar ökad förbrukning. Leverantören kan förvarnas om ökade volymer om vi ser något ovanligt i våra prognoser.
 
3.
Hur mycket wellpapp går åt under julrushen på ett ungefär?
– Under årets tre sista månader köper vi omkring 5 000 rullar av olika bredd, vilket motsvarar cirka 37,5 mil, en sträcka som är ungefär lika lång som mellan Stockholm och Borås.

Foto: Åhléns
För att avregistrera dig, klicka här