Wellpappnytt #4 2016

Välkommen till årets sista nummer av Wellpappnytt!

I detta nummer av Wellpappnytt får läsaren ta del av en undersökning som visar stora brister i plastförpackningars hygien. Dessutom om hur företaget Tre Well gick från att producera wellpapplådor till att använda materialet till en större bredd av produkter. Dessutom gör vi läsaren redo för julen med matnyttig statistik och inte mindre än två julklappstips.

Trevlig läsning och god jul!


/Lennart Uhlmann, VD Svenska Wellpappföreningen
Ohygieniska plastlådor granskades i brittisk tv

Den brittiska tv-kanalen BBC sände i november en granskande dokumentär om matvarukedjan Asdas e-handel. Granskningen genomfördes efter att en anställd anmält brister i hygienen i de plastlådor som används vid utkörning till kunderna.

Läs mer här >>
Ökad julhandel innebär mer wellpapp…

Julhandeln spås slå nya rekord i år igen. En ökning med 3,5 % förväntas enligt HUI Research, vilket innebär en total handel på 77 miljarder kronor.


Läs mer här >>
…dessutom ökar trycket på återvinningsstationerna

I och med julhandeln är det högtryck på landets återvinningsstationer. - Vi märker av ett ökat tryck både före, under och efter jul, säger Henrik Nilsson, Planeringschef på Förpacknings- & tidningsinsamlingen.

Läs hela intervjun här >>
Familjeföretaget med wellpapp i blodet

Gamla familjeföretag är inte kända för att ändra sin verksamhet. Det gjorde däremot Tre Well, som gick från att producera wellpapplådor till att producera alltifrån ljusstakar, lampor och presentförpackningar. Den enda konstanten är wellpappen.

”Lampor av wellpapp passar bra i vår ekologiska profil och hur ballt är inte det?” säger en av kunderna till Dagens arbete.

Företaget som startade 1969 har genomgått en stor förändring. Tidigare producerade man enbart transportförpackningar. Sedan 2009 har man under ledning av Kathryn Arnborg, medgrundaren Lars Kriströms dotter, nischat sig och har numer ett helt nytt erbjudande. De lägger även energi på att forska på framtidens förpackningar.
Share
Tweet
Forward
Linnea Wiklund, informationsansvarig på Adlibris

1. Hur påverkas er försäljning av julen?
Mycket! Vi skickar ut dubbelt så många paket om dagen under julhandeln som vi gör resten av året.

2. Varför väljer ni att skicka era böcker i wellpapp-lådor?
Vi använder wellpapp av flera skäl, miljöaspekten är ett förstås. Vi försöker att välja hållbara alternativ så ofta vi kan samtidigt som vi också måste vara kostnadseffektiva. Vi försöker hela tiden hitta lösningar som kombinerar dessa båda och där är återvunnen wellpapp, som vi använder idag, ett bra exempel. Sedan är wellpapp ett bra material för utskick av de flesta av våra produkter, allt från böcker till känsligare produkter som glas och porslin som vi säljer på vår sajt Kökets favoriter.

3. Vilken är årets julklapp, enligt dig?
En bok såklart! Vi skickar ut 50-60 000 böcker om dagen de här veckorna så vi vet att det kommer ligga många böcker under granarna i år.
Wellpappnytt trend-spanar

Redan i Wellpappnytt #2 2015 skrev vi om virtual reality-glasögon i wellpapp. Nu står det klart att årets julklapp 2016 är just vr-glasögon. Vi rekommenderar självklart att köpa ett par i just wellpapp!