Wellpappnytt #4 2017

Välkommen till årets sista/första nummer av Wellpappnytt! 

I detta nummer kan ni läsa om att returmaterialet från e-handeln ökar, samt Amazons försök att sätta stopp för ökningen. I Sverige är återvinningen av wellpapp fortsatt hög. Vi får även ta del av ny forskning om hur plast påverkar de marina ekosystemen. Slutligen berättar vi om musikvideon till låten “Boxes” som passande nog är gjord helt av återvunna wellpappförpackningar.

Trevlig läsning!
/Lennart Uhlmann, VD Svenska Wellpappföreningen
Musikvideo i wellpapp

Wellpapp är mångsidigt och har nu hittat sin väg in i musiken. Det är artisten Weaver som tillsammans med konstnären Johan Ejerblom producerat en musikvideo med det passande namnet Boxes. Genom så kallad stop motion har de animerat en musikvideo med en liten gubbe som rör sig mellan olika miljöer inspirerade av stadsdelen Majorna i Göteborg. Bland annat har de byggt upp en fem meter lång gata. Även en lägenhet och en buss skapades i wellpapp och annat återvunnet material.
Projektet tog 1,5 år att slutföra, och all kartong har hämtats från skolor och nattklubbar. Läs mer i intervjun här vid sidan.

Se videon här.
Plastavfall påverkar alla marina ekosystem

Plast på ytan av världens hav har länge varit ett välkänt problem. Nu har forskare vid Newcastle University upptäckt att plastavfallet även finns långt nere i havsdjupen. Trots djup från sju till tio kilometer kunde forskarna finna spår av plastpartiklar i djuren på samtliga platser.
– Våra fynd är gjorda på de djupaste platserna i världen. Vi tror därmed att det är osannolikt att det finns kvar något marint ekosystem på jorden som inte påverkats av detta mänskligt skapade avfall, konstaterade forskningsledaren Alan Jamieson.


Läs mer här >>
Amazons “frustrationsfria” wellpappförpackningar är en succé

Slutet av året är förknippat med ökad shopping, vilket historiskt inneburit ökat emballage. Detta har det amerikanska företaget Amazon försökt råda bot på. För tionde året i rad använder man sig av så kallade ”frustrationsfria” wellpapp-förpackningar som tar mindre plats, är lättare att öppna och leder till mindre avfall.
Totalt har detta eliminerat 180,000 ton onödigt förpackningsmaterial och 307 miljoner förpackningar, vilket motsvarar 550,000 lastbilsekipage. 


Läs mer här >>
 
Returmaterial från e-handlare ökar

Även fast många e-handlare arbetar aktivt för att minska onödiga förpackningar ökar det totala returmaterialet. Detta beror på den kraftiga ökningen av e-handel, både i i-länder och u-länder. 


Läs mer här >>
Fortsatt hög återvinning av pappers-förpackningar

Naturvårdsverkets förpackningsrapport för 2016 visar att 82 % av alla pappersförpackningar återvanns under året – långt över det uppsatta målet på 65 %.

Läs mer här >>
Förpackningar upplevs ha en nyckelroll för hållbara städer

Boende i världens största städer är överlag positiva till förpackningsindustrin som en möjlig nyckelfaktor i klimat- och miljöarbete, visar en ny global undersökning genomförd av BillerudKorsnäs. Mest positiva är boende i Asien, medan européer är mer skeptiska.
Följ oss på Facebook
Johan Ejerblom, som byggt en musikvideo helt i wellpapp för låten Boxes av Weaver. 

Hur föddes idén till videon?
Den växte fram, vi började med en idé om att skapa en video med flera olika medium. Sedan insåg vi att wellpapp var enkelt och billigt att jobba med, och till slut blev det mer och mer av det.

Tillförde wellpapp någon speciell stämning eller känsla?
Ja verkligen, det såg vi när vi började måla och bygga. Wellpapp har en väldigt tydlig struktur som man kan använda till många olika saker. Det ser ut lite som korrugerad plåt på ett tak eller som vågor på vattnet, och man kan få roliga skiftningar i färger om man målar på det.

Har du planer på att göra fler projekt i wellpapp?
Ja, vi är inte trötta på wellpapp än. Vi håller faktiskt på med en till video som till stor del är i wellpapp. Just nu bygger vi en pickup-truck åt karaktären från den första videon som han kan åka runt i.
Svenska Wellpappföreningen finns på Facebook

För att ni läsare på ett enklare sätt ska kunna ta del av nyheter och kommentarer från oss finns vi på Facebook.

Följ oss gärna, och dela till vänner som skulle kunna vara intresserade av vad vi gör. Klicka här för att komma till sidan